En blogg av Magnus och Sophy – Världen enligt oss


Hälsa, klimat och matmässa
januari 25, 2011, 10:14 f m
Filed under: Av Sophy, Film, Heroes of Today, Hjältar, HOME-projektet, klimatarbete

Den 5 mars arrangerar vi ”Hälsa, klimat och matmässa – en inspirationsdag på Alandica Kultur och Kongress”, på Åland, i samarbete med arbetsgruppen för Hälsans dag.

Vi kommer inom kort att bygga en hemsida för detta evenemang, under tiden kan möjliga sponsorer och samarbetspartners läsa mer utförligt om några av programpunkterna här nedan. Vi har också gjort en beskrivning av eventet i PDF-form som man kan ladda hem här!

1. Teaterföreställningen FROSSA (Arr. SaveThePlanet.ax)

Vad beror klimathotet på? Vem ska man lita på egentligen? Tre självsäkra “föredragshållare” med uppdrag att upplysa om den rätta vägen ut ur krisen, bryter samman inför publikens ögon. Med hjälp av fysisk teater, musik, väl underbyggd fakta och massor av humor vill föreställningen skapa medvetenhet och väcka frågan om miljön och klimatet.

Föreställningen har med stor framgång spelats på en mängd miljöevenemang som exempelvis COP15, SIDA’s och Klimatkommissionens rapport ”Closing the Gaps, European Development Days, MR-dagarna ”Klimatkrisen – ett hot mot mänskliga rättigheter?” etc.

Utdrag ur recensionen “ Underverk av humor, pedagogik och panik”, av Lars Ring, SvD 19 april 2009
“Den timslånga debattpjäsen Frossa är ett litet underverk av humor, pedagogik och panik. Nyman & Evrén får med en mängd fakta, åsikter, nyanser – och rå ironi. Ulf Evrén med sin mimbakgrund skapar snygga och poetiska bilder på scenen där till sist fullständigt kaos råder. Iscensättningen lever på sin energi och inte minst på den grundliga fakta- och åsiktsredovisningen. Frossa är en genväg till att bli miljösmart”

Föreställningen riktar sig till såväl ung som gammal, som privatperson och företag.

Trailer för föreställningen finns att se här:
http://www.youtube.com/watch?v=PQBxEUMOoA0
Föreställningens hemsida: www.teaterbarbara.nu

2. Teaterföreställningen Skogens hjärta
(Arr. SaveThePlanet.ax)

Skogens hjärta tar publiken till sagans värld och levandegör för 6 till 12-åringar hur klimatförändringar och miljöförstöring ödelägger vår planet. Publiken hjälper till att föra handlingen framåt i ett äventyr om hoppet att rädda världen och där kraften att förändra bor i oss alla.

Skogens hjärta är ett miljöäventyr med gestaltande teater, storytelling och interaktivt publikdeltagande, levande musik influerad av heavy metal, folkmusik och symfonisk musik.

En sagoföreställning för barnen och deras föräldrar.

Läs mer här: www.skogenshjarta.se/Skogenshjarta/Om_forestallningen_1.html

3. Filmen HOME (Arr. SaveThePlanet.ax)

HOME är en film gjord av den franske filmaren Yann Arthus-Bertrand som är världskänd för sina flygfotografier av landskap världen över. HOME berättar jordens och livets historia genom vidunderligt vackra bilder från alla kontinenter. Glenn Close är den engelska berättarrösten som leder åskådaren genom filmen. HOME har setts av över 100 miljoner människor världen över och är fri för alla att visa gratis för publik.

”Vördnad och ödmjukhet är ord som hörs allt för lite i klimatdebatten. Allt tal om teknik, pengar och katastrofer tenderar att skymma något mycket större. HOME är en hyllning till den vackra planet vi alla bor på. Den utmanar oss att fundera på vem som har rätten att kalla planeten sitt hem, vilket förhållande vi har till detta hem, men kanske mest av allt så sträcker den ut en hand och inbjuder den som vill att välja sida i en tid då vår planet hotas av cynism, blind tilltro till ekonomiska modeller och egoism. Vi väljer alla vilket liv vi vill leva och denna film bör vara obligatorisk för alla de som ställer sin kortsiktiga bekvämlighet, sitt företag, parti eller organisation före den planet som var här långt före vi var här och som kommer vara här efter det att vi försvunnit.” – Dennis Pamlin, klimatentreprenör och tidigare klimatexpert WWF, och en av ambassadörerna för Filmenhome.se

”Jag tycker det är en fantastisk film! Den beskriver så väl hur allt hänger samman. Hur människans resa genom historien ser ut – effekterna av vårt handlande och konsekvenserna av vår livsstil. Och bilderna är enastående!” – Agneta Sjödin, programledare och författare, och en av ambassadörerna för Filmenhome.se

Trailer för filmen HOME: www.youtube.com/watch?v=G8IozVfph7I&feature=player_embedded

Mer info om filmen finns på: www.filmenhome.se

4. Beyond the line (Arr. SaveThePlanet.ax)

Det är svårt att undvika att något händer med vår miljö. Klimatförändringar har nu stora och mätbara effekter på många av våra liv, samhällen och företag. Och klimatförändringarna är bara det mest uppenbara och omtalade symptomet av ett brett spektrum av miljömässiga utmaningar som inte lämnar någon eller något företag oberörd.

Hur kommer allt detta att påverka din verksamhet, och vad kan du – vad ska du – göra åt det?

Det finns en linje som nu dras mellan de företag som fortfarande tror att de kan fortsätta att bedriva ”business as usual”, och de företag som förstår vad som händer, och inte bara ser hot, utan också de möjligheter som alltid ingår i en kris.

Den här filmen handlar om att gå bortom den linjen – om att fånga tillfället och använda våra miljöutmaningar som en kraftfull drivkraft. För vi går in i en era där det finns enorma möjligheter för innovation och affärsutveckling – inte i Business as usual… Men i Business Beyond the line!

Mer information finns på: www.beyond-the-line.org

5. Klimatföredömen (Arr. SaveThePlanet.ax)

Sophy Elevall och Magnus Åkerlind från SaveThePlanet.ax berättar om den rörelse av miljontals människor världen över som driver på omställningen till ett hållbart samhälle. Människor som tar klimatkrisen på allvar, men som vänt det till något positivt genom att de valt att agera. De delar med sig av framgångssagor som bevisar att ett går att göra en förändring, även som enskild individ. Och att enskilda individer kan skapa rörelser som sprider sig över hela världen.

Mer om Magnus och Sophy här: www.filmenhome.se och www.savetheplanet.ax

6. Samtal och debatt – ”Klimat, mat och hälsa” (Arr. SaveThePlanet.ax)

Debatt med inbjudna debattörer som pratar, och svarar på publikens frågor om mat – hälsosam för både människa och planet.

”Kan en kost vara hälsosam för människan om den inte är hållbar i längden och för framtida generationer?”, ”Vad är klimatsmart mat? Hur stor påverkan har maten vi äter på klimatet?”

7. Matlagningsshow (Arr. SaveThePlanet.ax)

Matlagningsshow med känd eko-kockprofil, som lagar mat på ekologiska och säsongsanpassade råvaror, för att visa hur enkelt (och gott!) det är att laga mat klimatsmart. Smakprov utlovas.

Ev. med Rune Kalf-Hansen, en av Sveriges mest välkända matprofiler och en kreativ ambassadör för ekologiska råvaror och matlagning som följer årets skiftningar.

www.kalf-hansen.com

8. Clas Malmström (Arr. Hälsans dag)

Hur går det till att må bra egentligen? Det är en fråga som läkaren och forskaren Clas Malmström kommer att hjälpa oss få svar på under sin föreläsning ”Är du frisk eller bara osjuk?” på Alandica.

Clas Malmström är född 1956. Efter några år som läkare i landstingssjukvården (psykiatri och rehabilitering) blev han företagsläkare (bl a chef för IKEA’s företagshälsovård i 6 år) och sedan egen företagare där han byggde upp en verksamhet med över 50-talet medarbetare. Som forskare har Clas uppmärksammats för sitt arbete med psykosomatik, prestationspsykologi och positiv stress. Numera är Clas Malmström författare, föreläsare och rådgivare åt flera företagsledningar.

Som föreläsare är Clas oerhört inspirerande och karismatisk, varvar underhållning med djup kompetens och utmanande budskap. Han talar bland annat om livets mening, livsbalans, stresstålighet, hälsa-ohälsa, positiv stress i organisationer, medarbetarskap och ledarskap. Clas kan ena dagen underhålla och inspirera ett fullt Folkets Hus och nästa dag utmana en ledningsgrupp eller utbilda en grupp läkar- och psykolog-kollegor.

”Tack för ditt bidrag till Båstad-dagarna, Clas! Du blev den i särklass mest uppskattade föreläsaren. Någon satte till och med 6 i betyg på dig – av 5 möjliga!”– Sanna Ehdin, författare, Båstad

”Efteråt satt jag med en förunderlig känsla av att ha varit med om något stort. Clas’ föreläsning berörde mig på djupet och jag tänker fortfarande flera veckor efteråt tillbaka på den ofta, och hämtar inspiration till att vara den människa jag innerst inne vill vara.”– Kerstin Bogren, rektor, Kristianstad

”Jag är snart 54 år, men inte förrän nu har jag förstått hur det här med hälsa och ohälsa egentligen fungerar. Det var den bästa föreläsning jag någonsin varit på. Inte bara underhållande utan inspirerande och givande på riktigt!”– Susanne Fredriksson, lärare, Falun

”Jag har det största förtroende för Clas Malmström. Han har en imponerande kompetens och har många gånger visat att han kan sätta sig in i målgruppens situation och sedan leverera just det de behöver. Han har gjort mycket nytta för IKEA och jag rekommenderar våra chefer att anlita honom både för egen del och för att hjälpa vår personal upprätthålla energin och entusiasmen.”– Ingvar Kamprad, IKEA

Kort beskrivning av programmet i sin helhet som det ser ut just nu:

SaveThePlanet.ax arrangerar
1. Teaterföreställningen FROSSA – en föreställning om klimathotet som turnerat i hela Sverige, fått väldigt bra kritik och inte lämnar någon oberörd

2. Teaterföreställningen Skogens hjärta – en sagoföreställning för barnen och deras föräldrar om klimatförändringar och att kraften att förändra bor i oss alla

3. Filmen HOME – som setts av 100 miljoner människor världen över och berättar om hur vi människor rubbat balansen på jorden men den visar även på fantastiska lösningar som väntar på att användas

4. Klimatföredömen – en annorlunda föreläsning av SaveThePlanet.ax som fokuserar och inspirerar genom att visa upp de positiva förebilder och projekt som redan idag finns och pågår runt om i världen

5. Samtal och paneldebatt – om mat, klimat och hälsa, med inbjudna lokala gäster och debattörer

6. Konsert med lokal artist

7. Beyond the line – filmvisning om att det idag finns enorma möjligheter för innovation och affärsutveckling för dem som lämnar business as usual

8. Matlagningsshow – Rune Kalf-Hansen, författare, kock och känd föreläsare, eller annan känd eko-kockprofil, lagar mat på säsongens råvaror och visar hur enkelt det är. Smakprovning utlovas

9. Kortare blandade föreläsningar om hälsa, klimat och mat

10. Utställningstorg – ett 40-tal utställare visar upp och erbjuder behandlingar, produkter och information inom hälsa, klimat och mat

Hälsans dag arrangerar:
1. En av Sveriges proffsigaste och högst betygsatta föreläsare talar om – ”Hur går det till att må bra egentligen? Det är en fråga som läkaren och forskaren Clas Malmström kommer att hjälpa oss få svar på under sin föreläsning ”Är du frisk eller bara osjuk?”.

2. Lena Kristina Tuulse föreläser om relationer och dess betydelse för vår hälsa.

3. Janne Soininen förläser om smärta och hur den kan göras hanterbar.

4. Prova-på behandlingar

5. Kortare blandade föreläsningar om hälsa, klimat och mat

6. Utställningstorg – ett 40-tal utställare visar upp och erbjuder behandlingar, produkter och information inom hälsa, klimat och mat

7. Barnpassning/lekhörna


Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: