En blogg av Magnus och Sophy – Världen enligt oss


Årets Eldsjäl på LEVA-galan
november 14, 2010, 9:31 e m
Filed under: Av Sophy, Heroes of Today, Hjältar, HOME-projektet, klimatarbete, Veganmat

Igår var vi på LEVA-galan jag och Magnus. Tidningen LEVA har tagit fram 100 stycken inspiratörer och sedan nominerat tre personer vardera till kategorierna Årets Blåslampa, Årets Medvetna, Årets Överraskning och Årets Eldsjäl. Och jag var nominerad till Årets Eldsjäl, vilket var jätte kul! De andra nominerade i min kategori var Christina Romeström med projektet ”Helhjärtat” och Thintin Strandman och Lotta Zetterqvist från fantastiska ”Tjejzonen”. Alla fick komma upp på scenen och berätta kort om våra projekt och sedan korades en till ”vinnare” av dessa tre, vilken i vår kategori blev Christina Romeström.

Magnus filmade en snutt och satt ihop en liten film här på morgonen:

Det var fantastiskt i alla fall att vara på en plats igen full med människor som gör gott och gör bra saker. Världens bästa Jonas Paulsson från Köttfri måndag var där och var nominerad till Årets Blåslampa. Och så satt vi mitt emot Lasse Björkvist, rektor vid Nossebro skola som vann titeln ”Årets Överraskning”. En fantastisk man som för tre år sedan drev Sveriges sämsta skola, men tog sitt ansvar och insåg att den inte var eleverna det var fel på utan skolan. Och nu är de en av de bästa skolorna i Sverige. De bytte ut lärarna istället för eleverna och försöker verkligen se till varje elevs behov istället för att eleverna ska se till skolans behov. Jag blev tårögd av hans historia.

Och likaså blev jag tårögd varje gång jag tittade mot bordet där kvinnorna från Tjejzonen satt. Som jobbar och hjälper såna tjejer som jag var tidigare. På tisdag arrangerar dom en konferens om självskadebeteende som jag tänkte gå på.

Det enda konstiga under kvällen var egentligen maten. Det var en helekologisk meny helt igenom, men ändå massa kött från kyckling och lamm. Vi fick veganmat såklart, men ändå så skumt när det handlar om Leva Bättre pris som delas ut av en tidning som är en medveten tidning och vill förespråka hållbarhet på så många sätt, att man serverar mat som orsakar så mycket lidande. Jag har aldrig förstått det där med att människor så gärna dödar djur som på bilderna ser ”lyckliga” ut (=ekokött). Varför vill man hellre döda en lycklig än en olycklig? Man dödar dem ju ändå liksom, min hjärna förstår inte hur något kan rättfärdiga det. Äh, trött i hjärnan nu, så utvecklar det i ett senare blogginlägg.

Allt gott,

/Sophy

En av mina hjältar: Jonas Paulsson från Köttfri måndag (och rödögd jag) under galan.


Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: