En blogg av Magnus och Sophy – Världen enligt oss


Orangutang
april 12, 2010, 8:57 e m
Filed under: Av Sophy, Djuren, Palmolja, Världen

Ska sova nu, men såg en bild i facebookgruppen http://www.facebook.com/group.php?gid=116827788332887&ref=nf#!/pages/Skriv-ut-palmolja-i-innehallsdeklarationen/106513296037501?ref=ts och blir så ledsen.

Denna bild:

Älskade älskade orangutanger. Djur som är så lika oss människor och på väg att utrotas, finns bara 30-40 000 kvar i världen och de försvinner med ca 5000 per år. Hur många svenska finns det?

Största anledningen är för att vi, VI, vill ha billig palmolja i våra produkter och vi tänker inte ens på det när vi köper det… choklad, chips, smink, tvättmedel, i nästan ALLT finns det. Står oftast bara som vegetabilisk olja.

Så, dessa fantastiska varelser, som är så kloka, inkännande och vackra, försvinner bort. Återigen för att vi vill ha det billigt bekvämt och gott. Är det värt det?

Skrev en artikel i vintras om hjältinnan Lone som gett sitt liv till att rädda dem.

http://www.etc.se/25079/hon-raeddar-orangutangerna/

/S


1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Palmoljan.. ett mycket skitet substitut för det som borde vara i bruk världen över.. HAMPA-oljan.

Hampafröet/-oljan är också överlägsen soja som vegan protein + att den innehåller bättre med omaga-3 & -6 fettsyror än linfrö eller fiskleverolja, för att nämna *några* av dess egenskaper. Faktum är att hampafröet är det enskilt mest näringsrika och kompletta födoämnet för både djur och mänskor. (alltså om man endast fick äta en ”produkt” så skulle man må bäst & leva längst med att äta endast hampafrön. Och hampan har i tusentals år varit spridd över nästan hela världen i det vilda, så det sitter i generna att de flesta folkslag mycket väl kan tillgodotaga hampafröets näring, till skillnad från t.ex. soja-produkter.)

+ att den första Ford bilen var ämnad att fungera med hampa-olja(=sann bio-diesel!) och var till en del gjord av hampakomposit material som är mera hållbart än plåt.

+ hampans kusin kannabis har i tusentals år världen över ansetts vara en mycket mångsidig och effektiv örtmedicin. I dagens läge börjar den småååningom igen uppmärksammas och tillåtas, mer och mer, och fördomarna och okunskapen och rädslan försvinner allt mer och mer. :)

http://www.jackherer.com/thebook/

http://www.hampa.net

..

Kommentar av Teddy
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: