En blogg av Magnus och Sophy – Världen enligt oss


Barn gör inte som vi säger, dom gör som vi gör!
april 9, 2010, 5:56 e m
Filed under: Amatheus, Av Sophy, Barnpedagogik, Klimatet

Amatheus 3 år går på dagis sen ca en månad tillbaka. Det är ett kommunalt dagis här i Järna men vi försöker hitta plats på ett waldorf-dagis så fort som möjligt, eftersom det är så vi vill att han ska ha det. Mer naturligt och på barnens villkor. Var på besök till ett sådant igår och det var fantastiskt att se Amathues med djuren som fanns där. Han är helt makalös tillsammans med djur, han och Magnus. Det finns något magiskt över det hela och som att det inte finns något mer naturligt i hela världen än att umgås med djuren. Ingen rädsla eller separation över huvud taget. Dagiset var eko-byggt och inuti var i princip allt av trä. Inge plastleksaker av olja fyllda med kemikalier. Så vill jag att Amatheus ska få ha det på dagis.

I alla fall, vi var och hämtade honom båda två på hans nuvarande dagis idag, och när vi var där så uppstod det en konflikt mellan två små barn. Det ena barnet tog ett kramisdjur från det andra barnet. Den dagisfröken som var i närheten ”slet” då tillbaka det från barnet samtidigt som hon säger argt, man får inte ta saker från andra..! Så det hon gör är att hon säger att det är fel att ta, samtidigt som hon själv tar. Något som gör ett litet 1-2-årigt barn väldigt förvirrat. Och så gör vi vuxna väldigt mycket. Vi säger en sak, men gör det motsatta.

Och detta är ju något som går igenom så mycket. Vi säger att barnen ska ta hand om och vara snälla mot varandra, samtidigt ser dom hur vuxna bråkar med varandra och hör om krig och våld. Vi säger att man ska reda upp och ta ansvar för det man själv har ställt till med, ändå vill vi inte ta ansvar för den klimatkris och situation världen befinner sig i, den vill vi låta barnen och deras barn städa upp. Vi lär också barnen att alltid säga tack när man får något och att gärna ge/göra något snällt tillbaka. Ändå får vi vuxna allt från den här fantastiska planeten, vi tar och tar och tar men säger väldigt sällan tack eller ger gott tillbaka.

Barn ser det här. Barn är så tusenfalt mycket klipskare och seende än vad vi tror. Och framförallt är de öppna och medkännande människor. Dom känner av hur världen mår och det som gör ont i världen gör ofta ont i dem, även om du och jag inte alltid ser det. De snällaste vi kan göra mot våra barn är att gör världen till en balanserad och frisk värld. Så att dom kan fortsätta vara lika öppna och medkännande och ALDRIG bli tvungna att stänga av sig som alla oss andra, vuxna, som bara stänger, bläddrar blad och stänger av TVn när där visas för mycket orättvisor, för mycket misshandel och för många klimatkatastrofscenarion. Vi vill ju leva våra liv ifred!

Det är en väldigt stor skillnad på att leva ifred (åtskilt, ostört och avstängt) och I FRED (en harmonisk värld).


3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Kom att tänka på ett tal av Severn Suzuki när jag läste inlägget. Det om vi vuxna inte agerar som vi lär.

http://www.youtube.com/watch?v=mAedbD2pIwY

Här är ett stycke ur det talet som hon gav som 12-åring till FN-delegater inför Riokonferensen 1992:

I skolan, ja även på dagis, lär ni oss hur vi ska bete oss i världen. Ni lär oss:

– att inte slåss med varandra
– att lösa saker och ting
– att respektera andra
– att städa upp efter oss
– att inte skada andra varelser
– att dela med oss och inte vara giriga

Så varför gör ni själva det ni säger åt oss att inte göra? Glöm Inte bort varför ni är på konferenser som den här, vilka ni gör detta för – vi är era egna barn.

Det är ni som avgör vilken sorts värld vi kommer att växa upp i. Föräldrar borde ha möjligheten att trösta sina barn genom att säga att ”allt kommer att ordna sig”, ”vi gör vårt bästa” och ”det är inte världens undergång”.

Men jag tror Inte ni kan säga det till oss längre. Finns vi ens på er prioriteringslista? Min pappa säger alltid: ”Du är vad du gör, inte vad du säger.”

Nåväl, det ni gör får mig att gråta på nätterna. Ni vuxna säger att ni älskar oss. Jag utmanar er, snälla gör så att era handlingar speglar era ord.”

Kommentar av Magnus

Läser er blogg och föregående kommentar och tårar tränger upp ur ögonvrån. Jag fattar inte att vuxenvärlden sviker våra barn som de gör, genom att inte satsa på att låta de små vara i stressreducerade miljöer med så lite toxiner av alla de slag. Jobbar själv i förskola. När jag började på en ny arbetsplats i januari såg jag över miljön och toxiner. Jag prioriterade att reducera den elektromagnetisk strålningen genom att byta ut hela växeln från trådlösa DECT-telefoner till fasta telefoner. Därefter såg vi över det psykosociala arbetsklimatet och hur pedagogerna agerar medvetna förebilder och vad som skapar stress hos de vuxna på arbetsplatsen, eftersom det påverkar barnen som är naturligt fria från stress om vi låter dem vara och leva sin sanna natur. Det är viktigt att förskolan blir en så stressfri oas som möjligt för barnen som växer upp i dagens samhälle som är så fullt av stress. Separation och rädsla föder mycket av den stress som cirkulerar i vårt samhälle…

Kommentar av Lisa

Kan inte annat än att hålla med om precis allt du skriver. Amatheus skulle inte vara på det dagis han är om det inte vore för att han är så otroligt starkt och blivit så uppbyggd på alla plan av att ha varit hemma med oss hela tiden fram tills nu, med bara ekologisk, vegankost osv. Jag kan känna att det är som att han har ”överseende” med att vara där nu, men vi vet att han inte ska vara det så mycket till, för det är en annan plats som är meningen för honom. Men det är så otroligt många barn som inte är trygga och har stressen och människors rädslor så tätt inpå sig både på dagis/förskola och hemifrån. Och det gör ont.

Kommentar av magnussophy
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: